Cappuccino

Köpte kläder idag, känns som jag inte varit på stan på flera månader :S Sist var jag där bara för att köpa en ny mobil. Men idag så gick jag och stefany verkligen runt ^^ Vilket var kul, hennes söta dotter är uuunderbar så man bara vill kidnappa henne ^^ 

Köpte ett linne en kjol, jeans leggings en tröja och ett armband

Sedan fikade vi på cappuccino, väldigt gott ^^ bebben var så lugn o fin, duktig liten flicka stefany uppfostrat.

Så iaf, nästa vecka kommer vara full med händelser. får se om jag hinner med allting, känns som om jag inte har en enda ledig dag. Ska göra mitt bästa för att överleva veckan haha.

Försöker måla, men är trött hela tiden, så det försvårar allting =/ Imorgon ska jag iaf lata mig heeela dagen. Skööönt !
Kanske måla lite också ^^ yaaay.

Ska försöka måla lite nu ändå.Today was a fun day ^^


/ J


Callense y oigan el sonido de belleza

Gick med i en tävling, temat var då musik, så jag målade något som påminde mig om en boliviansk låt, minns inte namnet på låten, men den var vacker. Man tänker på sol och värme ! ^^ Använde mig av tusch, kritor, akvarellfärger och bläck. Enjoy ^^


Callense y ogian el sonido de belleza
/ J

Just fun no work?

gaaah var så död efter förfesten, festen och efterfesten att jag aldrig drog till biblioteket :P haha. Men det gör inget, för drar dit imorgon, har fixat så att jag är fri imorgon för att kunna sätta mig i den bibblan och läsa igenom boken som en lite bookworm. Ska besvara varenda lilla fråga. För på tisdag ska vi diskutera dem.

uurk..Förfesten och festen :P Bilder på efterfesten blev det inte.

Nu ska jag kolla på lite anime ^^


/ J

Min lilla kalender

En kalender jag köpte i Hong Kong som jag tyckte behövdes göra lite personligare ^^


/ J

Hjärnan blir skrynklig!

Massor av krånglig text som jag måste läsa för o besvara frågorna jag fått från skolan.

Imorgon ska jag ut och ha kul ! Det har jag bestämt, även om jag egentligen inte borde göra det .. Har så mycket att göra ! Men vill inte vara någon som bara pluggar och jobbar hela tiden.

Var tvungen o ta en liten paus. Börjar bli trött. Men ska vakna sent imorgon. No worries !

Lite teckningar jag ritade i Hong Kong.


/ J

Seg leverans ..

Har redan fått min första tenta. Jag är ivrig att göra den! Det är ett papper med en massa frågor på, som jag ska besvara med hjälp av en bok ( som jag inte fått hem än!) sedan ska jag diskutera svaren med en grupp i klassen, läraren går runt och kollar så att vi alla vet vad vi pratar om, så att hon blir övertygad om att vi gjort uppgiften hemma. Sedan på Torsdag ska vi lämna in det renskrivet till läraren.

Gahhh om jag får boken på måndag, då är jag körd. Bara en dag o besvara frågorna. Hur bra kan det bli egentligen? Det finns bara två betyg, Underkänt och Godkänt. Iaf på den här delkursen.

Dags att få ångest?

Nej nej. Ska hålla mig lugn och sansad. Ska måla och tänka på vackra saker.

Btw Såg instängd 2 igår, den var bra ! Fast slutet gjorde mig lite besviken :(Nu ska jag måla lite ! ^^


/ J

Första skoldagen!

Gaah, var i skolan idag, har aldrig känt mig så emo efter att ha träffat en ny klass. Och jag har ändå bytt skola flera ggr.

Det var verkligen inte vad jag förväntade mig, den klassen var verkligen fylld av deprimerande människor. Jag kände mig nästan lite konstig som var så pigg och glad. Redan efter några timmar så sög de ur energin ur mig. Höll på att somna, läraren gjorde det inte bättre när hon bara pratade om hur man skulle gå tillväga när man lånade böcker, vilka böcker vi skulle köpa, det var ju intro igår, behövdes inte repetera. Plus att listan finns ju redan på internet.

Inte en rolig start på skolan, verkar som om jag är yngst i klassen också. Känns inte så kul. Blir snart emo:(Nästa lektion är på torsdag. Den ser jag fram emot, då startar de seriösa lektionerna. Och jag har köpt mina böcker ! :D Så är helt redo nu. Märkte också att jag och en kille är de enda med exotiska namn i klassen :P haha.Will I survive this spring?


/ J

Bye bye !

Idag åker Sintia till Dubai. Och jag ska hem till henne snart o säga hejdå, hon ska åka till ett land där huden smälter för att det är så varmt ! hihi.

Borde vara svartsjuk, eller vilja packa in mig själv i hennes väska. Men jag gillar inte sådan värme, står inte ut med o aldrig kunna vara svettfri, eller att håret aldrig känns lent och mjukt, för mitt hår blir torrt och strävt i för stark sol. Nej nej, jag tål inte för stark värme helt enkelt.

Men tur att sintia gör det, så hon kommer levande tillbaks ^^En varm dag i cypern


/ J

Repetition

Letade en massa info om hur man ska plugga osv. Har ju hört en massa att det är så mycket att läsa, svårt att komma ihåg osv. Så nu har jag försökt förenkla pluggandet så mycket som möjligt.

Helhet och sedan detaljerna!

 1. Snabb översikt
 2. Fördjupad översikt
 3. Studieplanering
 4. Intensivläsning
 5. Repetition

1. Snabb översikt

Kolla igenom boken.

 • Bokomslag: Här får du veta vad boken handlar om och dess syfte.
 • Sammanfattningar: Ibland finns det en sådan i slutet av boken, ibland efter varje kapitel.
 • Bläddra genom boken. Lär dig betydelsen av ordet "blädderläs". Ett riktmärke kan vara fyra sekunder per sida.

2. Fördjupad översikt

Skumläs !

 • Innehållsförteckningen
 • Sammanfattningen
 • Rubriker
 • Bilder / bildtexter / faktarutor: När man redan läst dem slipper ögat senare distraheras av dem när man snabbläser boken.
 • Markerad text: Fet, kursiv och understruken text.
 • Första och sista delen av kapitlen: Ofta börjar författaren ett kapitel med att presentera huvudfrågan. Detta diskuteras sedan i mitten av kapitlet för att på slutet sammanfattas i en lösning.
 • m.
 • Frågor: Svara på eventuella instuderingsfrågor.
 • Ordlista: En del viktiga huvudord för förståelsen.

Om något är svårt ska man markera det, gå vidare, komma tillbaks o försöka förstå igen.

Det är viktigt att läsa före en föreläsning! På så sätt blir föreläsningen som en slags repetition.Lättare att förstå och lättare att koncentrera sig. Om man inte förstått något då man läst för sig själv blir det lättare att ställa rätt fråga, för man vet redan vad man inte förstår. Mindre att anteckna dessutom, då man förstår mer.

3. Studieplanering

Måste planera den tiden man inte har lektioner. Prioritera! Det man redan kan behöver man inte repetera, bra o kunna sina svagheter och styrkor. På så sätt vet man vad man ska plugga  på. Bra o läsa kursplanen så att man inte glömmer vad som var meningen o lära sig.

Små post-it-lappar

Färg 1: Skriv datum när boken ska vara utläst, lämpligen en vecka före tentan, så att tid finns för repetition. Gör sedan ett register i bokens högerkant genom att placera ut lappar med lämpliga mellanrum, kanske vid varje nytt kapitel. Skriv datum på var och en av lapparna, som visar när du bör vara klar med boken och dina olika delmål.
Färg 2: Används för att markera en viktig figur eller definition som du måste återvända till flera gånger under läsningen.
Färg 3: Denna lapp förekommer bara i ett exemplar och är "här-är-jag-märket".
Färg 4: Lapparna kan användas för att markera svåra avsnitt som du hoppat över för att återvända till senare.


Allt går går inte som planerat, men jag gillar att planera. Kanske är jag lite av ett controle freak ? :P No surprise there haha.

4. Intensivläsning

 • Läs och återberätta: Min egen teknik är att läsa ett avgränsat stycke, blunda och tyst för mig själv sammanfatta det jag just läst. Därefter stryker jag under nyckelorden (se nästa punkt) innan jag går vidare till nästa stycke. På så vis förhör jag helt enkelt mig själv. Efter ett helt kapitel analyserar jag texten lite djupare. Vad betyder den för mig? Hur kan jag tillämpa den i min egen situation? Se sista punkten Reflektera.
 • Över- eller understrykningarIbland kan det vara bra att inte göra några markeringar förrän du läst ett helt stycke eller avsnitt. Det är först då det går att bedöma vad som är viktigast.

  Tänk på att överstrykning av nyckelordord egentligen är ett sätt att sammanfatta en text.

 • Marginalen: Använd marginalen för anteckningar. Här kan du förstärka med nyckelord. Du kan också ge mer struktur åt boken. När författaren till exempel skriver "För det första.., för det andra..., för det tredje..." skriver du siffrorna i marginalen för att få bättre överblick. Du kan använda symboler, t ex ett utropstecken för viktiga saker och ett frågetecken för något som är oklart.

 • Anteckningspapper eller dator: När du läser vill du ibland göra figurer och lite större anteckningar, kanske sammanfatta ett avsnitt. Ha papper tillhands eller använd datorn.


 • Frågor: Besvara frågor som kan finnas i boken eller som du fått av läraren. Gamla tentor är också guld värda.

  Ett gammalt bra knep är att göra om rubriker till frågor för att bli mer fokuserad när du läser. Rubriken Den öppna högskolan kan t.ex. göras om till Vad är det som gör högskolan öppen?

  Du kan också ställa frågor till dig själv av typen "Vad är huvudbudskapet…?, vilka slutsatser kan jag dra…? och vilken nytta kan jag ha..?

 • Reflektera
  Att reflektera över det du läst är viktigt. Det gör du bl.a. genom att återberätta och ställa frågor. Men du bör gå ett steg längre genom att försöka se mönster, dra slutsatser, sätta in det lästa i ett större sammanhang och i bästa fall låta det du lärt dig skapa helt ny kunskap. Här är det guld värt att läsa tillsammans med andra. Om du hittar någon med samma ambition som du själv kommer ni säkert att kunna få ett mycket kreativt samarbete.

5. Repetition

Du läser:
 • föreläsningsanteckningar
 • marginalanteckningar
 • över- understrykningar
 • sammanfattningar

Den första repetitionen bör alltså ske så snart som möjligt efter en föreläsning eller ett läspass, optimalt efter 10 - 60 minuter.

Rent praktiskt blir det nog ofta så att den första repetitionen sker på kvällen samma dag som föreläsningen ägt rum.

När du studerar på egen hand bör du planera så att du avsätter sista delen av läspasset (kanske 15 minuter) till att repetera det du just läst. Ta en kort paus innan repetitionen.

Hela första dygnet tappar man mycket kunskap om den inte befästs. Intervallerna för repetition kan sedan ökas och de sista tiderna är till för dig som vill behålla kunskaperna inte bara över tentan utan livet ut.

Vid veckokurser eller andra kortare utbildningar kan det vara klokt att repetera en liten stund varje dag.

Morgonen är en bra tid för repetitionspassen.

Studitekniken hittade jag här :
http://www.fransschartausgymnasium.stockholm.se/webbtjanster/studieteknik/LASTEKNIK/mainlasteknik.htm#repetitionJo allt det här verkar vara effektivt. Ska testa o se om det funkar. Resultat lär jag se när jag gör tentan ^^ Långt kvar? :p

Oh well


Annars kan jag alltid ställa mig i kö :P


/ J


Smaken är som baken, delad ^^

Något jag verkligen måste lära mig, ett effektivt sätt att plugga på. Har själv olika sätt o plugga på, Ibland sitter jag i flera timmar o pluggar. i ett par dagar. Ibland sitter jag o pluggar i bara några timmar fast kanske i en hel vecka. Jag planerar alltid när och hur jag ska plugga så att jag har tid med andra roliga saker. Ibland håller jag mig inte till planeringen :P Men allt kan inte gå som planerat.


Vi använder oss av tre olika inlärningstilar, vissa sätt är lättare för vissa att lära sig med. Det beror egentligen på personen.

Visuell stil
Kunskap tas in företrädesvis genom synen. Man läser sig till kunskap och har lätt att förstå bilder och diagram.

Auditiv stil
Här är det hörseln som är kanalen för information. Auditiva personer lyssnar hellre till instruktioner än läser dem och redovisar hellre sina arbeten muntligt än skriftligt.

Taktil/kinestetisk stil
Känseln och rörelsen står i centrum. Man vill göra saker, ta på saker, röra sig, experimentera och uppleva under inlärningen. Känslorna ska vara med.

Här hittade jag texten : https://studieteknik.hv.se/OLIKA/mainolika.htm#inlar

Hmm jag tror nog jag är lite av varje, kommer ihåg mer när jag får se bilder medans läraren pratar om bilderna och jag får anteckna det jag tycker är viktigast.

Fast jag kan nog klara mig utan att se på bilder, lyssna klarar jag inte av om jag inte får anteckna. Och läsningen blir roligare då jag får stryka under det jag själv tycker är viktigt med en märkpenna, i färg.
There are no secrets to success. It is the result of preparation, hard work and learning from failure.
/ J

RSS 2.0