Can't close my eyes

Odla din egen kristall!

Såg du Nadja i eftertexterna? Vill du också göra dina egna kristaller? Kolla här under!

Du behöver: En kristall!
- alun (KAl(SO4)2x12 H2O) finns att köpa på apoteket, hemarbetsaffär eller färghandeln
- vatten (H2O)
- 2 bägare eller glas
- sked att röra om med
- bomullstråd
- pinne, penna, plastsked eller liknande för att hänga kristallen i bägaren/glaset i
- karamellfärg (frivilligt)

Gör egna kristaller!

Så här gör du:
1. Blanda 50 g av saltet alun i ett glas med kokhett vatten. (En burk alun räcker till två kristaller i samma storlek som Nadjas.) Rör om i glaset tills det att allt salt har löst upp i vattnet. Vill man färga kristallerna så blandar man i karamellfärg. Obs! Röd färg fungerar inte.
2. Rulla upp bomullstråden på en pinne eller liknande och fukta den under kranen. Sänk sedan ner den i glaset med saltlösningen. Dra snöret upp och ner några gånger så att några kristaller hinner fastna på tråden.
3. Lägg sen din trådanordning på kanten till glaset.
4. Nu är det bara att vänta!

Efter några timmar i glaset så kommer de små kristallerna som fastnat på bomullstråden ha växt till sig och blivit stora! Ett tips om man har tålamod är att låta odlingarna stå mörkt över natten. Om du regelbundet tar hand om din kristall och plockar bort onödiga små kristaller som bildats på dem kommer du efter några veckor att få en jättestor kristall.

Finfina kristaller

Det går bra att hälla ut det som blir över av saltlösningen i slasken efter avslutat experiment.

Obs! Var försiktig, låt gärna någon vuxen vara med när du experimenterar. Oblandad alun irriterar ögon, slemhinnor och hud vid närkontakt. Stoppa inte fingrarna i munnen om du fått alun på dem. Tvätta händerna först.

Hur det kommer sig att det bli kristaller:
När man löser upp saltet alun i det varma vattnet så frigörs alunmolekylerna. När en alunmolekyl träffar en annan alunmolekyl när den åker runt i vattnet så gör dragningskraften att de vill fastna i varandra. Det här gör att fler och fler molekyler binds ihop. Nu har kristallisationen startat!

Av Svante Åberg, Umeå universitet

När vattnet avdunstar, dvs att det går över i gasform så möts alunmolekylerna oftare och kristallen växer. För att en kristall ska bli till så måste det finnas något som den första kristallen kan fästa. I det här experimentet är det bomullstråden som kristallen fäster sig vid.

Om kristaller
En kristall är väldigt vackra att titta på. De är en stark massa som består av atomer, joner eller molekyler som är arrangerade i ett enhetligt mönster. Det ger kristallen en särskild form, färg eller andra egenskaper. Diamant och grafit (blyerts) är två exempel på kristaller som är uppbyggda av grundämnet kol. Men tack vare att de är olika uppbyggda så ser de mycket olika ut.

Om Alun:
Alun framställs genom att man kristalliserar en lösning av kaliumsulfat och aluminiumsulfat. Det kallas därför för ett dubbelsalt. Alunkristaller kan användas som naturlig deodorant. Det har använts i en del länder i Asien innan man uppfann deodoranter för att få bukt med illaluktande svett. Aluminiumsaltet täpper till svettkörtlarna dessutom har det en antibakteriell verkan som förhindrar att svett får en obehaglig lukt på grund av bakterierna i huden.

Källa: Skolkemi Umeå Universitet

Länk : https://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=58360&a=1051972&printerfriendly=true

 

 

Det här ska jag veeeerkligen testa när jag kommer hem till gbg !!! :D

 

 

 

 

 

 

/ J


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0